Τέσσερα χρόνια Beach Cleaning

Όταν ένας περαστικός μας ρώτησε: «Τι νόημα έχει; Τι προσπαθείτε να αποδείξετε; Ποιοι νομίζετε πως είσαστε και θα τα καταφέρετε;»

Η πρώτη μας δράση

Απρίλιο 2018, ήμερα Σάββατο. Κατευθυνόμαστε προς το Πόρτο Ράφτη όπου είχαμε συνάντηση στις 10:00 έξω από τον Ηπειρώτικο Φούρνο. Εκεί θα συναντούσαμε την παρέα αλλά και νέους ανθρώπους όπου όλοι μαζί θα πραγματοποιούσαμε την πρώτη μας εθελοντική δράση ως ομάδα, με το όνομα Beach Cleaning. Αφού πέρασε λίγη ώρα κοιταχτήκαμε, ήμασταν μόλις πέντε. Καταλάβαμε πως δεν θα ερχόταν άλλος εκείνη την μέρα, αλλά αυτό δεν μας πτόησε. Βάλαμε τα γάντια μας πήραμε σακούλες και… Δεν είχαμε καταλάβει πόσο βρώμικη ήταν η παραλία μέχρι που ξεκινήσαμε να περπατάμε κατά μήκος της. Από πλαστικά ποτήρια, σακούλες, καπάκια, περιτυλίγματα από συσκευασίες, αλουμινένια κουτάκια, κουβάδες, δίχτυα και τόσα ακόμα που δεν ταίριαζαν στον χώρο. Δεν πέρασε πολύ ώρα μέχρι να γεμίσουν οι πρώτες σακούλες. Καθώς μαζεύαμε τα σκουπίδια πέρασε ένας παππούς από τον δρόμο από πάνω, απόρησε… Δεν είχα καταλάβει τι κάναμε και αφού του εξηγήσαμε μας είπε «Συγχαρητήρια στον Δήμο». Ήταν περίεργο να πρέπει να εξηγήσουμε σε κάποιον πως δεν είμαστε εργαζόμενοι του Δήμου αλλά εθελοντές. Εθελοντές που ψάχνουμε αγανακτισμένα έναν τρόπο διαφυγής από αυτό το μεγάλο πρόβλημα που ονομάζεται «Θαλάσσια ρύπανση». Αφού του εξηγήσαμε ποιοι ήμασταν και τι κάναμε η έκφραση του προσώπου του άλλαξε απότομα, ξαφνικά βλέπαμε έναν άνθρωπο απογοητευμένο και θυμωμένο. Αλλά όχι επειδή ο Δήμος δεν είχε στείλει εργάτες να καθαρίσουν την παραλία. Μας έκανε τρεις ερωτήσεις, η μια πιο ειρωνική από την άλλη. «Τι νόημα έχει; Τι προσπαθείτε να αποδείξετε; Ποιοι νομίζετε πως είσαστε και θα τα καταφέρετε;» Κοιταχτήκαμε με την υπόλοιποι ομάδα σοκαρισμένοι από τα λόγια του και μη μπορώντας να απαντήσουμε. Όχι επειδή είχε δίκιο, αλλά επειδή αυτή είναι και η νοοτροπία που μας έφτασε σε αυτό το σημείο. Συνεχίσαμε να καθαρίζουμε, τώρα εκτός από την ελπίδα που είχαμε να δούμε την αλλαγή, είχαμε πεισμώσει, θέλοντας να αποδείξουμε πως η αλλαγή ξεκινάει από τους λίγους και πολλές φορές από τους νεότερους. Η δράση ολοκληρώθηκε, με δώδεκα σακούλες και συνολικό βάρος σχεδόν εξήντα κιλά. Η περηφάνεια στα μάτια μας δεν κρυβόταν και πριν ακόμη φύγουμε προγραμματίζαμε τον επόμενο καθαρισμό.

Απρίλιος 2022

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την πρώτη δράση. Τέσσερα χρόνια γεμάτα δράσεις, εμπειρίες, νέες παρέες, επιτυχίες, αποτυχίες αλλά πάνω από όλα με μια δυνατή ομάδα με στόχους και αγάπη προς τον εθελοντισμό και την προσφορά όπως την πρώτη ημέρα. Έχουμε πραγματοποιήσει δράσεις σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδας. Αθήνα, Εύβοια, Νάξο, Σαλαμίνα, Βόλο, Αίγινα, Βόνιτσα, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Κρήτη και τόσα ακόμα μέρη που καταφέραμε να καθαρίσουμε. Αλλά δεν είναι μόνο οι δράσεις που πραγματοποιήσαμε. Είχαμε συναντήσεις με σχολεία, με πανεπιστήμια, πήραμε μέρος σε πανελλαδικά φόρουμ, ενημερώσαμε τους πολίτες για την θαλάσσια μόλυνση και τις περιβαλλοντικές καταστροφές που επιφέρει. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση τους προς αλλαγή κάποιων συνηθειών και την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής.

Συνολικά πραγματοποιήσαμε πάνω από 67 δράσεις με την βοήθεια περισσότερων από 107 εθελοντές και 18 οργανισμούς με το συνολικό αποτέλεσμα να ξεπερνάει τα 44.150 κιλά απορρίμματα.

Έχουμε αποδείξει πως ο καθένας μας μπορεί να κάνει την διαφορά και ήρθε η ώρα να γίνουμε ακόμα περισσότεροι σε αυτό.

Γιατί αν δεν αρχίσουμε να πράττουμε, θα συνεχίσουμε να χάνουμε.