Η ανέλκυση ενός κλεμμένου οχήματος

Στην δράση της Θεσσαλονίκης ανελκύσαμε 5.248 κιλά απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένου ενός κλεμμένου αυτοκινήτου, με τη βοήθεια εννέα εθελοντών και των τοπικών αρχών.

Ο υποθαλάσσιος καθαρισμός της Θεσσαλονίκης σημείωσε απίστευτη επιτυχία, αποδεικνύοντας τη δύναμη της συλλογικής δράσης για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που βρέθηκαν οι εννέα εθελοντές μας στην Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων τέσσερις δύτες, ανέλαβε πραγματοποίησαν δράσεις σε δύο σημεία – τον Λευκό Πύργο και το Μέγαρο Μουσικής – και ανέλκυσαν με επιτυχία 5.248 κιλά απορριμμάτων.

Τα ευρήματα αυτής της δράσης είχαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφήνοντας τόσο τους εθελοντές όσο και τους περαστικούς έκπληκτους. Μεταξύ άλλων ανελκύσθηκαν ένα αυτοκίνητο, εννέα ποδήλατα, τέσσερις μοτοσικλέτες και 31 ελαστικά. Συγκεντρώσαμε επίσης πολλά πεταμένα αντικείμενα, όπως 17 ηλεκτρικά πατίνια, έναν υπολογιστή, έξι καροτσάκια σούπερ μάρκετ, καρέκλες, μπαταρίες, μουσαμάδες, drone, κινητά, φωτοβολίδα, καθώς και αλουμινένια κουτιά, πλαστικές σακούλες, πλαστικά ποτήρια , γυάλινα μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων.

Συγκεκριμένα, μία από τις πιο απαιτητικές πτυχές της αποστολής μας αφορούσε την αφαίρεση ενός αναποδογυρισμένου αυτοκινήτου, με ορατούς μόνο τους τροχούς του. Με την συμβολή ενός γερανού απο τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και την ΕΠΟΜΕΑ Θεσσαλονίκης, οι δύτες ανέλκυσαν με επιτυχία το λευκό Citroen.

Το αυτοκίνητο είχε εγκαταλειφθεί και αφεθεί σε αποσύνθεση, με ορατούς μόνο τους τροχούς του, και αποτέλεσε μια σημαντική πρόκληση για την ομάδα μας να αφαιρέσει. Στη συνέχεια και με την βοήθεια του Λιμενικού Σώματος αλλά και την άδεια κυκλοφορίας που βρήκαμε στο ντουλαπάκι του συνοδηγού μάθαμε πως είχε κλαπεί απο την Ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης έξι χρόνια νωρίτερα.

Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειές μας θα εμπνεύσουν άλλους να αναλάβουν δράση για ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον, ένα μέλλον όπου οι θάλασσές μας θα είναι πιο καθαρές. Όμως όλα ξεκινάνε απο την κοινωνία και την πολιτεία. Γι’αυτό σας καλούμε να συμμετάσχετε και εσείς σε μια περιβαλλοντική δράση ή να οργανώσετε εσείς μια.

Οι δράσεις μας στην Θεσσαλονίκη εντάσσονταν στο ευρύτερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Καθάρισε σε βάθος», ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Dixan και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ευχαριστούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Δημητριάδη για την εξαιρετική συνεργασία και υποστήριξη της ομάδας μας.